Úvod Blog 4+1 neotřelých tipů, kam vyrazit v létě

4+1 neotřelých tipů, kam vyrazit v létě z Ostružné

Zadáváte do GPS “Ostružná”, nebo už máte jízdenku na vlak: a vyrážíte. Co podniknout, když jedete do Jeseníků poprvé? Pro které výlety je právě Ostružná nejlepším výchozím bodem? Přinášíme 5 vybraných tras, z nichž objevíte Jesenicko autentické, jaké opravdu je.


Ostružná je skvělý startovní bod pro výlety

Ostružná je perfektní výchozí bod pro atraktivní výlety po celém regionu Jesenicka. Výlety v oblasti Jeseníků naopak často vedou právě do Ostružné. A to také mimo silnou zimní lyžařskou sezónu – protože i během léta má okolí této malé obce založené už v roce 1561 co nabídnout.


Krásné, oblíbené, ale nepřeplněné hory

Jesenická oblast (tzv. Východní Sudety) je kraj, který má hromadu trumfů: krásné hory, poutavou historii a čistou přírodu.

Přestože má zároveň i širokou nabídku rekreačních a sportovních cílů, v létě v Jeseníkách mimo nejfrekventovanější trasy a místa (typicky hora Praděd) nepotkáte davy turistů jako v jiných oblastech České republiky.


Volba podle kilometrů a vlastní kondice

Trasy pro výlety z obce Ostružná jsme navíc vybrali v několika variantách podle náročnosti, délky a převýšení. Všechny spojuje možnost poznat Jeseníky ve své ryzosti a v krátké vzdálenosti od Theresian Apartment.

 

Ať už zvolíte pro výlety jakoukoliv trasu, Theresian Apartment v obci Ostružná nabídne po návratu komfort uvnitř i venku
Ať už zvolíte pro výlety jakoukoliv trasu, Theresian Apartment v obci Ostružná nabídne po návratu komfort uvnitř i venku

 

Kombinovat přitom můžete dopravu pěší, vlakem i autem. Po návratu si perfektně odpočinete v zázemí apartmánů. Využít můžete vnitřní wellness nebo venkovní kuchyni s ohništěm.


1. Pasák - Vozka

Začněte klidně kousek od Branné. Z Ostružné jste tam autem za 5 minut

Skupina skal vysokých téměř 10 metrů ve tvaru kovadlin zvaná Pasák kousek od Branné tvoří uskupení bizarních tvarů. Patří mezi ty nejznámější a připomíná lidskou postavu (podle pověsti jde o zkamenělého pastýře).

Z Pasáku vás čeká 10km procházka. Zvládnete ji pohodovou chůzí za 3,5 hodiny. Trasa je tedy vhodná na celodenní výlet, pakliže počítáte se stejnou trasou zpět.

 

Romantická výletní trasa Pasák-Vozka se nachází jen kousek od Ostružné
Romantická výletní trasa Pasák-Vozka se nachází jen kousek od Ostružné

 

Na konci úseku najdete Vozku. Jde o jedno z ikonických skalisek Jeseníků. Pod Vozkou stála už v roce 1739 jedna z vůbec nejstarších jesenických loveckých chat. Dnes je známá pod názvem Furmanka.

Objevíte ji na stejném místě (ve výšce 1257 m n. m.) a okamžitě vás dostane její unikátní atmosféra. Připravte si ráno brunch, vyrazte a v cíli trasy si vychutnejte každé sousto. Tady pochopíte, o čem jsou Jeseníky.


2. Dobrá Voda - Šerák

Ani ne kilometr vzdušnou čarou od Theresian Apartment stojí v lese kaplička Svatá Voda s pramenem Dobrá voda. Najdete ji těsně vedle červené značky z Ramzové na Čerňavu (asi 200 m vlevo za lanovou dráhou).

Přímo a rychle z apartmánu se k ní ale nedostanete. Navigace vás nejprve povede 5 km úvodní trasou (počítejte na ni 2 hodiny, jste totiž v horách). Studánku pak najdete na frekventované červené turistické cestě na Šerák.

Studánka je od cesty výborně vidět a nemůžete ji minout. Využijte ji jako místo pro relax před výstupem. Vodu ze studánky si sebou rozhodně naberte –⁠pokud ale najdete pramen vyschlý, vězte, že aktuální stav odráží proměnlivost jesenické krajiny, kdy se voda v průběhu roku různě ztrácí a znovu objevuje.

Horská voda je velice chutná a na další cestě ji budete potřebovat. Čeká vás trasa sice délkově krátká (4,3 km zvládnete za necelé 2 hodiny), ale s téměř 1000 metry převýšení.

 

Hora Šerák patří mezi oblíbené cíle výletů a toulek Jeseníky, pivo nahoře si ale musíte zasloužit
Hora Šerák patří mezi oblíbené cíle výletů a toulek Jeseníky, pivo nahoře si ale musíte zasloužit


Šerák je vysoká hora na historické hranici Moravy a Slezska. Spolu se sousedním Keprníkem je součástí Národní přírodní rezervace Šerák-Keprník. Leží na hlavním evropském rozvodí mezi Černým a Baltským mořem.

Parádní výhledy do Jeseníků i sousedních Rychleb si nafotíte ze samého vrcholu. Stojí tam Chata Jiřího a nabízí klasickou českou kuchyni. Zaplatíte kartou nebo přes QR – třeba za pivo Holba Šerák 11° nebo Holba Keprník 12° z nedalekých Hanušovic.

Nechce se vám pěšky? Na Šerák se autem nedostanete. Využijte raději sedačkovou lanovkou s celoročním provozem. Její dolní stanice je 700 m chůze od vlakové zastávky Ramzová (kam dorazíte autem z Theresian Apartment za 2 minuty).


3. Lipová - Lesní bar - Smrk

Zkombinovat jízdu vlakem a chůzi přes hory? Dvě minuty pěšky od Theresian Apartment najdete vlakovou zastávku. Kupte si jednosměrnou jízdenku do stanice Lipová-lázně.

Pokud chcete pro výlety z obce Ostružná využít i vlak, je tato trasa ta pravá. Vlaky jezdí každou hodinu a dostanou vás na start 20kilometrového výšlapu pro náročné.

Zvládnete jej za 6,5 hodiny – záleží však, jak dlouho se zdržíte v Lesním baru. V samoobslužném baru platíte sami do kasičky za alko a nealko, teplé nápoje, v létě makrely a uzeniny z ohně, i tematické pohlednice. Studená voda z potůčku v dřevěné nádrži je k osvěžení zcela zdarma.

 

Lesní bar je jen 2 km od hory Smrk a na cestě z Ostružné poskytuje skvělé osvěžení
Lesní bar je jen 2 km od hory Smrk a na cestě z Ostružné poskytuje skvělé osvěžení

 

Z Lesního baru jsou to jen 2 kilometry na horu Smrk (1127 m n. m.). Vrchol hory dostává svému názvu: je zalesněn smrkem a nachází se zde i typická rašelinná vegetace. Poblíž vrcholu se nachází historické trojmezí Moravy, Slezska a Polska.

Ze Smrku se spustíte po dobře značených turistických trasách a ve svém apartmánu jste zpátky v Ostružné zhruba za dvě hodiny. Další dvě hodiny si můžete užít wellness s vířivkou a saunou za 350 korun za osobu.


4. Ostružná - opevnění - Staré Město

Čtvrtá trasa vede z obce Ostružná do Starého Města. Zajímavá je pro dvě skupiny lidí: milovníky panoramat a nadšence do vojenské historie.

Trasa sice nevede po hřebeni, přesto nabízí množství krásných výhledů. Příroda je i v této části Jeseníků bohatá a pestrá. Ani laik tady nepřehlédne desítky vojenských bunkrů a řopíků bývalého československého pohraničního opevnění z let 1935 – 1938.

 

Z obce Ostružná jsou zajímavé výlety i do Starého Města, při nichž poznáte kus vojenské historie
Z obce Ostružná jsou zajímavé výlety i do Starého Města, při nichž poznáte kus vojenské historie

 

Zůstaly tak, jak je zastihla doba spojená s Mnichovskou dohodou. V průběhu války pak byly poškozeny Wehrmachtem (pomocí náloží vytrhal kvalitní ocelolitinové střílny a použil je na známý Atlantický val budovaný v Normandii). 

Jestli si chcete dát cestou pár piv, udělejte to. Ze Starého Města jezdí do Ostružné vlak každou hodinu a do večera se stihnete v klidu vrátit. Využít můžete jeden přestup v Hanušovicích, kde se nachází pivovar Holba.

Pokud dáte dohromady skupinu 10 osob, domluvte si exkurzi (nebo si skočte alespoň do pivovarského muzea). 

Za hodinu jste pak z Hanušovic zpět v Ostružné. Od vlakové stanice je to k bráně Theresian Apartment přesně 516 kroků.


5. Kladské sedlo - Adélin pramen - Králický Sněžník

K této trase už budete potřebovat auto. Výchozí bod jsme vybrali v Kladském sedle, které je od Theresian Apartment v Ostružné vzdálené 25 km. Nezvolili jsme ho ale náhodou.

Vydáte se odtud totiž na Králický Sněžník coby 3. nejvyšší horu ČR (1423 m n. m.). Hora nenese své jméno jen tak –⁠sníh tu drží až 8 měsíců v roce. Pokud se do Jeseníků chystáte v létě, Sněžník rozhodně zdolejte a výstupu se nebojte.

 

Králický Sněžník patří mezi nejatraktivnější cíle výletů z Ostružné a stojí za trochu námahy.jpg
Králický Sněžník patří mezi nejatraktivnější cíl výletů z Ostružné a stojí za trochu námahy


Osm a půl kilometru dáte za necelé čtyři hodiny a s cestou zpět jde tedy o tip na celodenní výlet

Ve dvou třetinách trasy trefíte Adélin pramen. Vyvěrá v přístřešku vedle turistické cesty a teče z něj lahodná horská voda. Na jižním svahu Králického Sněžníku 300 m od vrcholu pak pramení řeka Morava.

Na polské straně Králického Sněžníku stojí 33 metrů vysoká rozhledna. Má krytou vyhlídkovou plošinou s vestibulem a nabízí pohledem nejen na JeseníkyRychlebky a Orlické hory, ale i na Krkonoše či Beskydy. All-in-one.


V Jeseníkách se neztratíte

Vyrážíte do Jeseníků poprvé? Každou z 5 tras, které najdete ve výběru Theresian Apartment perfektně zvládnete projít pomocí mobilní aplikace mapy.cz. Cesty jsou navíc výborně značené pomocí systému turistického značení.

 

Výlety z obce Ostružná jsou jednoduché díky přehledně značeným turistickým trasám
Výlety z obce Ostružná jsou jednoduché díky přehledně značeným turistickým trasám